Asparagus officinalis
 

SEBZELERİN ARİSTOKRATI

Latince tür ismi Asparagus officinalis ‘ilaç olarak kullanılan sürgün’ anlamına gelmektedir.

Besin olarak kullanılmaya başlamadan önce eski Yunan ve Romalılar tarafından ilaç olarak kullanılmıştır.

M.Ö. 200 yıllarında Romalılar devrinde çok önem verilen ve genellikle soylu kişiler tarafından tüketilen bir bitkidir.

  • Çorba olarak tüketilir
  • Sotelenerek, mangalda ve buharda pişirilerek tüketilir


Kuşkonmaz içerisinde barındırdığı zengin vitamin ve mineraller sayesinde ´bitkisel bir antibiyotik´ olarak biliniyor. Bitkide A, C, K ve B vitamini, potasyum, demir, folik asit ve lif bulunmaktadır. Antioksidan ve lif içeriği sayesinde kolon kanserinde koruyucu etki göstermektedir.

Saponinin antikarsinojen ve antiinflamatuar etki gösterir. Kuşkonmaz aynı zamanda iyi bir folik asit kaynağı olduğu için yeni hücrelerin gelişimini destekleyip kanser hücrelerinin gelişimini önleyebiliyor.

İyi bir lif kaynağı olduğu için de bağırsakları koruyup, kolon kanserine karşı da etkili bir rol oynuyor.

Kuşkonmazın, çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar için de faydalı olduğu düşünülüyor.

Uzmanlar, hamile kalmak isteyen kadınların, kuşkonmazda bulunan B9 vitaminini  folik asit miktarını attırma da yardımcı olduğunu söylüyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), iki yaygın doğum kusurunu önlemek için günde 400 mcg folik asit  alınması gerektiğini söylüyor.  Bir bardak kuşkonmaz porsiyon 35 mcg folat içerir, yani hamile kalmaya çalışıyorsanız  önerilen folik asit miktarını karşılamak için günde yaklaşık 6 bardak kuşkonmaz yemelisiniz.





Yorumlar

Popüler Yayınlar